Nuffnang

Selasa, 11 Disember 2012

Cantik tarikh hari ni 12.12.12


Ramai yang updet tentang hari ni jatuh pada 12.12.12. LYA,Irfa, Kak cik ,DZ . Ada lagi ke?
Tak mungkin tarikh ni berulang lagi. Ada yang nikah @ kahwin hari ni? Tentu mudah nak ingat tarikhnya untuk aniversary nanti.
Berapa orang baby baru lahir hari ni. Bertuah badan dapat lahir tarikh yang cantik ni.
Ini pula cerita pasal Shauqi anak bungsu akak. Bila dapat gunting habis digunting semua benda. Semalam diguntingnya seluar yang dipakainya. Nasib baik ada mesin jahit. Terus jahitkan. Boleh pakai balik. Seluar baru sayang pula nak buang.
Hari ni dia dapat gunting, Mula tu dia nak gunting kertas. Kita dok sibok kat dapur tak sedar dia dah guntingkan botol air dia punya . Dah jadi kontot strow tu.
Shauqi, Shauqi.

Entahlah?


Kenapa bila bertukar ke bog baru semangat berblog tu semakin menurun. Dah jadi suam-suam kuku. Kalau dulu sehari paling kurang mesti post juga satu entry baru. Sekarang ??
Bercampur dengan kesibukan adik ipar kahwin , lagilah sepi blog baru ni.
Kotak entry ni pun dah lain , tak sama yang biasa. Agaknya apa yang dah digodek masa setting blog dulu . Yang ada sekarang hanya ikon untuk B(Bold), I( untuk Fon senget tu), ABC, pautan atau link, ikon untuk masukkan gambar dan tanda " (untuk buat perenggan.
Susah sungguh rasanya nak bercerita di sini. Ikon yang banyak-banyak duu dah hilang. Nak tukar warna tulisan pun tak ada.
Cara nak masuk gambar pun lain. Nak copy paste pun cerewet sikit.
Ada sapa boleh tolong?

Isnin, 10 Disember 2012

Buah tangan dari Cheangmai


Tabung yang diperbuat daripada buluh ini adalah satu-satunya cenderahati yang dibeli dari Cheangmai tempohari. Buah tangan seperti makanan dan keropok dibeli di R&R Gurun .
Ada satu FM dari Bangkok yang dibeli walaupun tak dipesan. Jadilah , buat koleksi di peti sejuk rumah ni. En. Suami dah tahu hobi yang satu ini.
Pengembaraan selama 8 hari hanyalah sekadar melihat budaya dan adat resam negara orang.

Jumaat, 7 Disember 2012

Minggu kenduri kahwin


Minggu ini adalah minggu yang sibuk sebab adik ipar kahwin. Bertemu jodoh dengan orang Kedah.
semalam kami berkonvoi ke Kedah beramai-ramai. Dan esok majlis di rumah mertua.
Tak sempat nak BW . Nanti kendian-kendian kita buat kunjung balas ye.
Selamat berhari minggu.

Selasa, 4 Disember 2012

FM dari Thaiand


Backparker dah balik dari menjelajah Siam. Masuk dari Bukit Kayu Hitam-Hadyai-Bangkok-Cheiangmai- CheingRai- Mei Sai- Burma.
Perjalanan dari Malaysia dengan berkereta bertukar dengan keretapi, kapal terbang ke Bangkok (masa pergi),kemudian naik keretapi lagi dari Bangkok ke Cheiangmai.Berkeretapi memakan masa selama 16 jam tapi beli tiket berkatil memang buat kematu bontot .
Lain-lain cerita nanti kita kongsikan lagi.

Isnin, 3 Disember 2012

Kedai baiki bag dan kasut di Taiping


Terletak betul-betul di belakang Pasaraya The Store Taiping. Di hadapan pintu masuk tempat parking kereta bawah tanah The Store . Kedainya kecil sahaja. Tukangnya budak Melayu muda mungkin dalam lewat 20an.
Beg ni yang mula-mula dihantar ke kedai ini untuk dijahit tali yang hampir putus. Selesa dengan beg kulit dari Karachi ni. sayang nak buang. Mak yang beli masa dia pergi umrah bulan Mac lepas.
Selepas beg tangan hitam merah ni, saya hantar beg pakaian yang putus tali . Masa pergi Sabah tahun 2009 dulu , bila nak ambil selepas mendarat ,tengok-tengok tali beg dah terputus . Nasib baik sebelah saja.
Kiranya masa ke Sabah tu trip pertama keluar dari sarunglah. Nasib baik sekarang dah boleh guna semula.Murah pula upahnya RM 5 untuk jahit tali beg tu. Kedai ini bukan sahaja menyediakan servis untuk beg rosak tapi kasut juga.

Ahad, 2 Disember 2012

Bila keyboard error. ...tekan huruf jadi nombor.


Pernah berlaku keyboard error ? Bila tekan huruf jadi nombor ? Jangan panik . Ada jalan penyelesaiannya.
Caranya sangat mudah . Kita hanya perlu tekan key FN dan key NumLk serentak dalam 5 saat sehingga timbul bunyi.Key Num LK ada sebaris dengan F1, F2 di bahagian atas sekali.
Kemudian lepaskan. Mudah-mudahan ia berhasil. Kalau tak berjaya ulang sehingga error dapat dipulihkan.
Komputer saya ada error , nasib baik dah ok. Bahana anak-anak main games kongsi lappy mak punya.

Sabtu, 1 Disember 2012

MRSM Taiping


Minggu lepas teman anak ambil peperiksaan kelayakan MRSM 2013. Dia kena hari Selasa pagi. Ramai . Satu sesi saja dah ada 50 orang. Dan ada 10 sesi pagi dan petang dariIsnin sampai Jumaat. Sengit memang sengit . Dah lah anak perempuan. Kuota anak perempuan tinggi sikit berbanding pelajar lelaki. Harapan tu semoga berjayalah hendaknya.
Itu hanya satu pusat ujian. Ada banyak lagi MRSM seluruh negara yang membuat ujian yang sama untuk calon tingkatan 4 tahun depan.
MRSM Taiping ni terletak di kaki Bukit Larut. Masa sampai waktu pagi bukit-bukit di belangkang masih diliputi kabus.Dari jalan masuk ke sekolah ini kelihatan air terjun di kejauhan.
Nampak tak air terjun yang mencurah-curah di belakang bangunan utama tu? Mak berhenti kereta dan ambil gambar . Nasib baik orang tak ada di belakang. Kalu tak apa yang difikirkan pula. Gigih makcik ni.
Nampak tak kabus tebal di belakang bangunan surau tu?
Dulu mak pun ambil ujian kelayakan nak masuk MRSM juga tapi tak dapat pun . Namun bezanya masa dulu guna pensel dan kertas , sekarang ni pakai komputer saja.
Mak : Dah siap semua barang Ain. Pensel , pen , pemadam dah ada? Ain : Tak payahlah mak. Pakai komputer je.
Mak : Bawa je lah kut-kut nak guna sat gi.
Mak masih tak percaya pensel , pen semua tu tak digunakan untuk ujian MRSM tersebut. Zaman serba moden.

Khamis, 29 November 2012

Lamanya.

Menjawab soalan Acik Erna. 1 – 4 daripada 4 Acik Erna berkata... assalam nida..pi kerja kesana ke..semoga selamat pergi dan balik..tak dapat la nieda nak kongsi gambar nantikan..kamera tinggal. 28 November 2012 2:20 PTG Sebenarnya , suami saya bukanlah pergi bekerja tapi saja jalan-jalan melihat negeri orang . Pergi pun bertiga saja dengan geng backparker. Memang suami saya , bila cuti panjang ada saja ke mana-mana .Untuk tahun depan dah ada 2,3 trip menunggu. Itu mengembara solo. Dengan keluarga bulan 12 nanti.Mak asyik membilang hari saja ni. Berkeretapi dari Bangkok ke Chieangmai lama juga. Bertolak pukul 6 petang semalam dan tiba di Cheingmai jam 12.30 tengahari hari ini. Kebas bontot katanya walaupun beli tiket dengan tempat tidur. Semoga selamat pergi dan kembali hendaknya.

Rabu, 28 November 2012

Backparker ke Siam bermula

Petang semalam En Suami bertolak ke Siam dengan 2 orang kawan. Berkereta ke Hadyai dan menuju ke airport Hadyai. Dari Hadyai mereka akan ke Bangkok dengan kapal terbang. Tidur pun di airport sementara menunggu waktu berlepas paginya. Pagi-pagi tadi sms dah masuk
Abang dah sampai Bangkok.
. Pukul 6 petang Malaysia , sms masuk lagi.
Menunggu keretapi bertolak ke Cheingmai.
Katanya keretapi dari bangkok ke Cheiangmai RM 80 dengan tempat tidur. Tapi sayang En Suami saya tu tak bawa kamera. Alahai , cik abang sayang alah sungguh dengan kamera kecik tu.

Selasa, 27 November 2012

Tanda kenangan dari Hadyai

Tanda kenangan pernah ke Pasar Terapung di Hadyai. Bekas minuman dari tembikar. Dengan harga RM2 atau 20 bath kita boleh pilih berbagai bentuk bekas minuman yang dijual bersama berbagai jenis air yang boleh kita pilih mengikut selera. Khabarnya Pasar Terapung Bangkok lagi best.

Isnin, 26 November 2012

Musim durian

Musim durian dah bermula. Tapi bukan buah dari pokok sendiri. Suami beli dengan harga 40 ringgit satu kotak biru tu. Buah dari pekan Ijok. Tak habis makan . Buat cokodok saja hari-hari.

Madu 3 P. Ramlee

Sekarang tengah cerita P. Ramlee - Madu 3. Dah berkali-kali kita tengok dan diulang tayang . Namun orang tak jemu-jemu. Orang boleh ketawa bergegar perut bila tengok aksi lakonan P.Ramlee. Madu 3 ini , tak jemu tengok dari zaman kanak-kanak sampai dah jadi mak budak sekarang ni, saya le tu. Ada humor yang tak boleh dinafikan melalui mimik muka dan diolog . Masa ini wajah Sarimah yang jadi bini muda P. Ramlee dalam cerita ini sangatlah jelita. Dengan bentuk badan macam gitar .Saya suka tengok wajah dia. Cantik sangat . Watak Pak Mertua Ahmad Nisfu dan isteri tua ( Latipah) dia pun sangat kena . Bukan orang dewasa saja yang suka tengok filem P.Ramlee kanak-kanak juga .Malah orang Cina dan India pun sama suka tengok filem-filemnya. Pastinya filem P. Ramlee digemari oleh semua golongan , bangsa dan latar. maka tak salah lagi filem beliau melangkaui masa dan jagat. ** 1. Apasal pula nak C & P gambar P. Ramlee pun tak boleh ni? ** 2. Nak komen pun tak keluar ? Tak faham den.

Pasport Antarabangsa

Dah siap baru lega rasa hati. Kalau kerja bertangguh asyik teringat-ingat saja. Jummat minggu lepas dah pergi ke Imigresen Taiping tak jadi buat . Hari ini baru berkesempatan. Hari Jumaat terpaksa berhenti rehat untuk solat Jumaat jadi nombor yang belakang kenalah tunggu petang. Hampir 4 jam juga tunggu proses untuk paspot baru selesai hari ini. Sampai di sana pukul 11 .30 pagi lebih kurang.Ambil nombor dan keluar sekejap . Nak tunggu dalam 50 orang lagi menanti. Nombor bertuah hari ini 1123.
Lepas dipanggil nombor kita , tunggu sekejap untuk proses bayaran dan setelah sejam baru pasport boleh diambil dikauter terakhir. Selepas pasport saya diterima ada lagi 50 orang yang masih menunggu giliran. Dan...tiada lagi nombor dikeluarkan selepas itu

Ahad, 25 November 2012

POKOK RAMBUTANKU

Cerita pokok rambutan di seberang sana bila berbuah menarik perhatian juga. Budak-budak singgah petik setangkai dua. Itu cerita budak-budak.
Cerita ni musim hujan dulu, depan rumah dah jadi kolam renang tempat tumpuan budak-budak . Ramai . Dalam dok mandi dan menyelam ada yang teringin nak makan rambutan. Budak-budak ni pakai petik je. Bila tak dapat , buah tinggi sikit nak dipanjat pokok kecik tu. Mak nampak dari dalam rumah , sliding door rumah mak besar. Boleh nampak je. Jadi mak kata jangan panjat nanti patah.Pokoknya kecik sangat. Bukan mak marahkan budak-budak tu makan buah rambutan dua , tiga biji. Tapi mak kesal budak-budak ni tak rasa pun nak minta izin dulu nak makan rezeki yang orang punya.

Sabtu, 24 November 2012

Sweet 17 di SMKDHH



Anak-anak mak semua, ni gambar mak masa mak sekolah menengah di SMKDHH. Masa ni , dalam tingkatan 4 atau 5 . Kalau bukan tingkatan 4 , tingkatan 5 lah tu.   Kawan-kawan mak semua ni kira kawan rapatlah. Duduk asrama mesti kamceng punyalah.

Tapi mak memang kamceng dengan kawan mak yang duduk sebelah mak tu. Sampai sekarang pun baik lagi. Dia yang ikut mak pergi Jakarta tahun lepas . Ingat tak? Ada entry kat blog lama mak.

Yang lain-lain pun kamceng juga . Makcik sorang ni pun joint dengan mak nak pergi Vietnam bulan depan . Mujur dia suruh abah buat trip ke Vietnam . Boleh mak tumpang sekaki. Kalau tak tahun bila pula nak ke sana.  Dulu makcik Salmah ni ikut kita pergi Jakarta -Bandung. Ingat tak yang mana satu? Yang pakai cermin mata tu lah.

Dalam ramai-ramai tu, semua dah kawin dah beranak pinak dah. Dan mak yang paling ramai anak , 5 orang. Maklumlah mak kan kahwin awal ....hihihi. Jangan ada yang luku  kepala sudah dengan statement ni.
Alhamdullillah rezeki kita.


Dalam ramai-ramai ni cuba cari muka mak yang mana satu ?
Jumpa tak?




Jadual Gaji Tahun 2013



Amboi , dah dapat tarikh gaji keluar.
Kalau dah tahu tarikh senang nak bajet  untuk sebulan. Dah nama pun dapat sebulan sekali.






Jumaat, 23 November 2012

Testing .....kerabu mangga.


Bila pokok mangga sedang berbuah lebat, mulut memang nak makan masam-masam buat lauk . Mkan pula dengan nasi panas. Laju je suap nasi.